Koláč - základní těsto

Verze pro tiskVerze pro tisk

Ingredience

180 g
mouka hladká
1 čaj. lž.
cukr krystal (zarovnaná)
1⁄2 čaj. lž.
sůl (zarovnaná)
100 g
tuk (110 g)
5 pol. lž.
voda studená

Postup

  • všechny suroviny by měly být studené
    (tuk pokojové teploty způsobí, že výsledný koláč bude tvrdý a mastný)
  • smíchat mouku, cukr a sůl
  • odložit si 1. polovinu směsi vedle
  • do 2. poloviny směsi přidat polovinu množství tuku
  • zpracovat, ale nepřepracovat
  • přidat odloženou část mouky
  • přidat druhou polovinu tuku
  • zpracovat
  • přidat studenou vodu, těsto se dobře spojí
  • zabalit a uložit do ledničky na 1 hodinu až 2 dny

 

https://preppykitchen.com/classic-pastry-crust/

 

koláč s jablky: https://preppykitchen.com/apple-pie/

 

 

 

Souhrn

Množství
koláč
Příprava20 minut
Doba vaření
Celkový čas20 minut