Makový závin
Ingredience
Postup
TĚSTO
Vodu + rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku mouky a lžičku cukru. Necháme na teplém místě odstát, dokud nám nevyběhne kvásek.
Mouku prosejeme, smícháme s cukry, solí, skořicí a citronovou kůrou. Přidáme olej, žloutky, mléko, lžíci vody a následně i kvásek a ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout v teple asi 30min. (120min v ledničce - max)
NÁPLŇ
Mléko zahřejeme v kastrůlku, přidáme mák a cukr a cca 2 minuty vaříme na mírném plameni.
Odstavíme a necháme vychladit do pokojové teploty.
ZÁVIN (trvá 15min)
Těsto promneme a rozdělíme na dvě části (500g). Každou část dáme na samostatný papír. Těsto rukou? vytvarujeme na rozměry 20x? (25x25 - při svinutí a nakynutí "přetéká plech"), pozor na neděravost!!. Pak naneseme makovou náplň tak, abychom nechali okraje volné cca 1,5 cm. Kraje následně potřeme bílkem. Následně začneme rovnoměrně motat (okraj konce cca 2?cm pod spodkem). Kraje stlačíme k sobě a schováme pod nohavici, abychom dosáhli pěkného zabalení. Přeneseme na plech a necháme opět kynout asi 15 min.
Rozehřejeme troubu na 180 °C.
Obě nohavice závinu pečlivě potřeme bílkem a pečeme při 180 °C cca 25 minut. Jakmile je závin na povrchu zlatavý a vevnitř propečený, vytáhneme z trouby a necháme vychladit do pokojové teploty. (POZOR NA NEZAKRYTÍ PAPÍREM)
kvásek 15 + těsto 15 + kynutí 30 + závin 15 + kynout 15 + předehřát 10 + péct 25
další info (místo špaldové je celozrnná)
- polovina těsta je 505 gramů
- polovina máku je 233 gramů
- místo špaldové mouky celozrnná - obdélník 23x26 (z poloviny těsta)
Souhrn
Množství | |
---|---|
Příprava | 2 hodiny |
Doba vaření | 20 minut |
Celkový čas | 2 hodiny, 20 minut |