Křupky strýčka Šotoly

Verze pro tiskVerze pro tisk

Ingredience

10 g
kvasnice (kvásek)
50 g
voda teplá (kvásek)
1⁄2 čaj. lž.
cukr krystal (kvásek)
1
vejce (do 2. hrnku)
50 g
mléko (do 2. hrnku)
50 g
mouka hladká (do 2. hrnku)
200 g
mouka hladká
250 g
mouka polohrubá
 
sůl
100 g
mléko
125 g
máslo (rozpustit)
1
vejce (na potření)
 
sůl (na posypání)
 
mák (celý - nemletý, na posypání)

Postup

  • kvasnice necháme vyběhnout ve vlažném mléce (ve vlažné vodě) s troškou cukru
  • v druhém hrnku rozmícháme 1 vajíčko s trochou mléka a trochou hladké mouky
  • do mísy dáme ostatní mouku s trochou soli, rozpuštěný tuk, přidáme kvásek, rozmíchané vajíčko
  • měchačkou promícháme, přidáme mléko podle potřeby
  • rukou dohněteme, aby se těsto dalo válet
  • těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl přijde na jeden plech
  • díl těsta rozválíme na 1 mm, přeneseme na plech s pečícím papírem (dobře rozválené musí být i okraje!)
  • potřeme vejcem, posypeme solí a mákem
  • rádýlkem rozřežeme na dílky asi 1,5 x 6 cm
  • pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 10-14 minut (podle tloušťky placky) (v troubě můžeme péct dva plechy nad sebou a pak je prostřídat)
  • když křupky začnou hnědnout, do minuty už to bude

Souhrn

Množství
plechy
Zdrojnaše Pavlínka (od strýčka Šotoly)
Příprava20 minut
Doba vaření40 minut
Celkový čas1 hodina