Křupky strýčka Šotoly
Verze pro tisk
sůl
sůl (na posypání)
mák (celý - nemletý, na posypání)
Ingredience
10 g
kvasnice (kvásek) 50 g
voda teplá (kvásek) 1⁄2 čaj. lž.
cukr krystal (kvásek) 1
vejce (do 2. hrnku) 50 g
mléko (do 2. hrnku) 50 g
mouka hladká (do 2. hrnku) 200 g
mouka hladká 250 g
mouka polohrubá 100 g
mléko 125 g
máslo (rozpustit) 1
vejce (na potření)Postup
- kvasnice necháme vyběhnout ve vlažném mléce (ve vlažné vodě) s troškou cukru
- v druhém hrnku rozmícháme 1 vajíčko s trochou mléka a trochou hladké mouky
- do mísy dáme ostatní mouku s trochou soli, rozpuštěný tuk, přidáme kvásek, rozmíchané vajíčko
- měchačkou promícháme, přidáme mléko podle potřeby
- rukou dohněteme, aby se těsto dalo válet
- těsto rozdělíme na 4 díly, každý díl přijde na jeden plech
- díl těsta rozválíme na 1 mm, přeneseme na plech s pečícím papírem (dobře rozválené musí být i okraje!)
- potřeme vejcem, posypeme solí a mákem
- rádýlkem rozřežeme na dílky asi 1,5 x 6 cm
- pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C cca 10-14 minut (podle tloušťky placky) (v troubě můžeme péct dva plechy nad sebou a pak je prostřídat)
- když křupky začnou hnědnout, do minuty už to bude
Souhrn
Množství | |
---|---|
Zdroj | naše Pavlínka (od strýčka Šotoly) |
Příprava | 20 minut |
Doba vaření | 40 minut |
Celkový čas | 1 hodina |