PIZZA
Ingredience
Postup
Smícháme ingredience na těsto, prohněteme a necháme 30 min kynout.
Mezitím nachystáme ingredience na ozdobení.
Do rajčatového protlaku zamícháme olivový olej, vylisovaný česnek (sušený česnek nepoužívat!) a oregano/tymián/bazalku/rozmarýn.
Použijeme buď malou plechovku rajčatového protlaku, nebo plechovku "Loupaná a sekaná rajčata v rajčatové šťávě" (zn. Kaufland).
V sekaných rajčatech je moc šťávy - musí se
- odlít část šťávy (1-2 lžíce?) - při neodlití se neodlitá šťáva oddělí a udělá kaluže na plechu
- nebo se přidá solamyl (1 zarovnaná lžička) - šťáva tím "zhoustne"
Pro snížení kyselosti přidáme do rajčat trochu cukru (3 lžičky co nejvíc vrchovaté (podle L je to trochu moc)).
další varianta rajčatového základu:
- půlka plechovky = 70 g rajčatového protlaku
- 3-5 lžic domácího kečupu
- 1 lžíce oleje
- 1 česnek - najemno nakrájený
Těsto rozválíme a přeneseme na plech (s papírem), nebo vytvarujeme placku přímo na papíru na plechu.
Rozehřejeme troubu na 275°C - trvá cca 15 minut.
Asi 4cm okraje potřeme olivovým olejem.
Pizzu potřeme rajčatovým protlakem, pokud nejsou bylinky v protlaku - posypeme oreganem, ozdobíme a poklademe plátky sýra.
Zdobení trvá cca 10 minut.
Vkložíme do rozehřáté trouby a pečeme 12 minut při 275°C.
VARIANTA:
Do těsta dáme místo 350 g polohrubé mouky směs:
320 g mouka polohrubá
25 g mouka celozrnná
5 g mouka žitná
V tomto případě je nutno dát více vody - namísto 150 ml dáme 170 ml vody.
POKUSY:
- jen 4 g žitné mouky, množství polohrubé a celozrnné mouky ne zcela přesně + 170 ml vody + 30 g droždí
VÝSLEDEK: droždí jde trochu cítit - 300 polohrubé, 45 celozrnné, 5 žitné, 170 vody
VÝSLEDEK: ok - 280 polohrubé, 65 celozrnné, 5 žitné, 170 vody
VÝSLEDEK: ok - 250 polohrubé, 60 celozrnné, 40 špaldové, 175 vody, suché droždí, rozválet válečkem
VÝSLEDEK: ??? - 300 polohrubá, 500 celozrnná, 180 voda, 20 droždí (propracovat) - těsto ok - podobné - kynout 45?
Souhrn
Množství | |
---|---|
Příprava | 1 hodina, 30 minut |
Doba vaření | 12 minut |
Celkový čas | 1 hodina, 42 minut |