PIZZA

Verze pro tiskVerze pro tisk

Ingredience

350 g
mouka polohrubá
20 g
droždí
1⁄2 čaj. lž.
cukr krystal (1/2 zarovnané lžičky)
1 čaj. lž.
sůl (zarovnaná)
2 pol. lž.
olej olivový
150 ml
voda teplá
7 pl.
sýr (plátky)
1 konz.
rajčatový protlak (400 g - sekaná rajčata - viz Postup)
1 konz.
rajčatový protlak (70 g - náhrada místo sekaných rajčat)
3 str.
česnek (vylisovat)
1 čaj. lž.
olej olivový
1
cibule (nakrájet)
120 g
žampiony (z plechovky, okapané)
60 g
kukuřice (sterilovaná)
  tr.
koření oregano

Postup

Smícháme ingredience na těsto, prohněteme a necháme 30 min kynout.

Mezitím nachystáme ingredience na ozdobení.

 

Do rajčatového protlaku zamícháme olivový olej, vylisovaný česnek (sušený česnek nepoužívat!) a oregano/tymián/bazalku/rozmarýn.
Použijeme buď malou plechovku rajčatového protlaku, nebo plechovku "Loupaná a sekaná rajčata v rajčatové šťávě" (zn. Kaufland).

V sekaných rajčatech je moc šťávy - musí se

  • odlít část šťávy (1-2 lžíce?) - při neodlití se neodlitá šťáva oddělí a udělá kaluže na plechu
  • nebo se přidá solamyl (1 zarovnaná lžička) - šťáva tím "zhoustne"

Pro snížení kyselosti přidáme do rajčat trochu cukru (3 lžičky co nejvíc vrchovaté (podle L je to trochu moc)).

 

další varianta rajčatového základu:

  • půlka plechovky = 70 g rajčatového protlaku
  • 3-5 lžic domácího kečupu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 česnek - najemno nakrájený

 

 

Těsto rozválíme a přeneseme na plech (s papírem), nebo vytvarujeme placku přímo na papíru na plechu.

Rozehřejeme troubu na 275°C - trvá cca 15 minut.

 

Asi 4cm okraje potřeme olivovým olejem.

Pizzu potřeme rajčatovým protlakem, pokud nejsou bylinky v protlaku - posypeme oreganem, ozdobíme a poklademe plátky sýra.
Zdobení trvá cca 10 minut.

Vkložíme do rozehřáté trouby a pečeme 12 minut při 275°C.

 

VARIANTA:

Do těsta dáme místo 350 g polohrubé mouky směs:

320 g  mouka polohrubá
25 g    mouka celozrnná
5 g      mouka žitná

V tomto případě je nutno dát více vody - namísto 150 ml dáme 170 ml vody.

 

POKUSY:

  • jen 4 g žitné mouky, množství polohrubé a celozrnné mouky ne zcela přesně + 170 ml vody + 30 g droždí
    VÝSLEDEK: droždí jde trochu cítit
  • 300 polohrubé, 45 celozrnné, 5 žitné, 170 vody
    VÝSLEDEK: ok
  • 280 polohrubé, 65 celozrnné, 5 žitné, 170 vody
    VÝSLEDEK: ok
  • 250 polohrubé, 60 celozrnné, 40 špaldové, 175 vody, suché droždí, rozválet válečkem
    VÝSLEDEK: ???
  • 300 polohrubá, 500 celozrnná, 180 voda, 20 droždí (propracovat) - těsto ok - podobné - kynout 45?

 

 

 

 

Souhrn

Množství
porce
Příprava1 hodina, 30 minut
Doba vaření12 minut
Celkový čas1 hodina, 42 minut