Domácí chleba cibulový v kastrolu +

Verze pro tiskVerze pro tisk

Ingredience

225 g
voda (do kvásku)
225 g
mouka polohrubá (do kvásku)
5 g
droždí (do kvásku)
245 g
voda
15 g
droždí
225 g
mouka hladká
25 g
mouka polohrubá
75 g
mouka celozrnná
75 g
mouka žitná
11 g
sůl
1 tr.
mouka polohrubá (na posypání těsta, na vysypání kastrolu)

Postup

Smícháme mouku, vodu a droždí do kvásku. Necháme vykynout (možno nechat i přes noc).

V další vodě rozmícháme droždí, přidáme kvásek a rozmícháme. Přidáme mouky a sůl. Možno přidat semínka nebo osmaženou cibuli (cca 100g na malé kostičky)

Těsto rozmícháme (nemusíme bouchat) a necháme kynout 30 min. Zamícháme a necháme kynout 30 min. Zamícháme a necháme kynout 60 min.

Těsto dáme na pomoučený vál a celé těsto pokryjeme polohrubou (nebo hrubou) moukou. Vezmeme cíp těsta z jedné strany, natáhneme a dáme nahoru. Stejně natáhneme další cíp vedle a takto natahujeme cípy těsta, dokud se nedojde na začátek. Těsto obrátíme vzhůru nohama a okraje zahladíme dokulata. Znovu obrátíme.

Zkontrolujeme zda jsou okraje těsta všude pomoučené. Těsto dáme do polohrubou (nebo hrubou) moukou vysypaného kastrolu.

Necháme 15 min kynout.

Potom zapneme troubu na 250°C a necháme ještě 15 min kynout.

Kastrol zakryjeme pokličkou a dáme na 30 min péct.

Poté sundáme pokličku a necháme péct ještě 15 min.

Po vyndání z trouby ihned bochník vyklopíme a převrátíme. Horní kůrku potřeme vodou.

Chladnutí trvá cca 2h minimálně. Ometeme vrstvu mouky na spodní straně bochníku.

 

Souhrn

Množství
bochník
Příprava3 hodiny
Doba vaření45 minut
Celkový čas3 hodiny, 45 minut