Domácí chleba cibulový v kastrolu +
Ingredience
Postup
Smícháme mouku, vodu a droždí do kvásku. Necháme vykynout (možno nechat i přes noc).
V další vodě rozmícháme droždí, přidáme kvásek a rozmícháme. Přidáme mouky a sůl. Možno přidat semínka nebo osmaženou cibuli (cca 100g na malé kostičky)
Těsto rozmícháme (nemusíme bouchat) a necháme kynout 30 min. Zamícháme a necháme kynout 30 min. Zamícháme a necháme kynout 60 min.
Těsto dáme na pomoučený vál a celé těsto pokryjeme polohrubou (nebo hrubou) moukou. Vezmeme cíp těsta z jedné strany, natáhneme a dáme nahoru. Stejně natáhneme další cíp vedle a takto natahujeme cípy těsta, dokud se nedojde na začátek. Těsto obrátíme vzhůru nohama a okraje zahladíme dokulata. Znovu obrátíme.
Zkontrolujeme zda jsou okraje těsta všude pomoučené. Těsto dáme do polohrubou (nebo hrubou) moukou vysypaného kastrolu.
Necháme 15 min kynout.
Potom zapneme troubu na 250°C a necháme ještě 15 min kynout.
Kastrol zakryjeme pokličkou a dáme na 30 min péct.
Poté sundáme pokličku a necháme péct ještě 15 min.
Po vyndání z trouby ihned bochník vyklopíme a převrátíme. Horní kůrku potřeme vodou.
Chladnutí trvá cca 2h minimálně. Ometeme vrstvu mouky na spodní straně bochníku.
Souhrn
Množství | |
---|---|
Příprava | 3 hodiny |
Doba vaření | 45 minut |
Celkový čas | 3 hodiny, 45 minut |