Honzíkovy buchty

Verze pro tiskVerze pro tisk

Ingredience

120 ml
mléko (=objem jako 100g krupice)
20 g
droždí
1 čaj. lž.
cukr krystal (zarovnaná lžička - do kvásku)
150 g
mouka polohrubá (odebrat 1 lžíci do kvásku)
50 g
mouka celozrnná
50 g
mouka špaldová
30 g
cukr moučka (35 max)
40 g
tuk (Hera)
1 šp.
sůl
1
vejce

Postup

Z mléka, droždí, lžíce mouky a lžičky cukru vytvoříme kvásek.

Přesijeme mouku, přidáme cukr, sůl, vejce a tuk.

Smícháme a  vyboucháme.

Dáme do plastové mísy a dáme do ledničky (11°C), nezakrýváme.

Necháme 12h odpočívat. Těsto nabyde 3x víc.

 

Těsto vytáhneme a necháme 30-60min rozehřát.

Mezitím připravíme náplň a vymažeme skleněný pekáček olejem. (Do velké brutvaně dvojnásobná dávka - vejde se v pohodě.)

Těsto přeboucháme, vytvoříme buchty a naplníme.

Necháme 1h kynout v teple.

 

Pečeme 10min na 200°C, 10min na 180°C

 

 

Poznámky

60min příprava těsta

12h v ledničce

30-60min zteplání a vytvoření náplně (60min MAX)

30min vytvoření buchet (250g mouky)

60min kynutí

20min pečení

 

další informace pro inspiraci:

https://www.kucharkaprodceru.cz/kynute-buchty-recept/

 

Souhrn

Množství
ks
Příprava3 hodiny
Doba vaření
Celkový čas3 hodiny
Doporučený doplněk: 

Náplň makovo-povidlová do 20 buchet

Ingredience

100 g
mák mletý s cukrem (100g máku + 40g cukru)
100 ml
mléko
70 g
povidla
1 šp.
skořice

Postup

V horkém mléce spaříme mák.

Přidáme skořici a povidla

Poznámky

Možnost přidat nasekané mandle?

Souhrn

Množství
buchet
Příprava15 minut
Doba vaření
Celkový čas15 minut