Domácí chleba ve formě 26 cm
Verze pro tisk
Ingredience
1⁄2 bal.
droždí (do kvásku) 1 pol. lž.
mouka hladká (do kvásku) 1⁄2 čaj. lž.
cukr (do kvásku) 100 ml
voda (do kvásku) 130 g
mouka celozrnná 130 g
mouka hladká 130 g
mouka žitná 100 g
ovesné vločky 1 1⁄2 pol. lž.
semínka (len, slunečnice, dýně,...) 1 čaj. lž.
sůl 1⁄2 čaj. lž.
cukr 1⁄2 čaj. lž.
kmín (drcený) 1 1⁄2 pol. lž.
olej 380 ml
voda (vlažná)Postup
Připravíme kvásek z droždí, hladké mouky, cukru a vody a necháme vykynout na teplém místě.
Mezitím smícháme suchou směs z mouky, vloček, semínek, cukru, soli, kmínu, pak přidáme vykynutý kvásek a tekuté přísady. Důkladně vypracujeme těsto a necháme vykynout na teplém místě.
Po vykynutí vložíme do formy vymazané olejem a necháme vykynout. Až je forma plná, propícháme vidličkou a necháme ještě chvíli kynout, mezitím rozehřejeme troubu.
Pečeme 10 minut při 200°C, pak 75 minut při 180°C.
Po upečení vyndáme z trouby, necháme odpočinout asi 10 minut a vyklopíme z formy.
Dáme do trouby otočené "vzhůru nohama" na rošt a pečeme 20 minut při 180°C.
Po vyndání z trouby potřeme horní kůrku vodou a necháme vychladit na roštu.
Souhrn
Množství | |
---|---|
Příprava | 45 minut |
Doba vaření | 1 hodina, 45 minut |
Celkový čas | 2 hodiny, 30 minut |