Domácí chleba v kastolu
Verze pro tisk
Ingredience
300 ml
voda teplá (do kvásku) 1 čaj. lž.
cukr (do kvásku) 42 g
kvasnice (do kvásku) 400 g
mouka pšeničná hladká (z toho 1 lžíce do kvásku) 200 g
mouka celozrnná 100 g
mouka žitná 80 g
ovesné vločky (100?) 1 čaj. lž.
kmín 2 čaj. lž.
sůl 3 pol. lž.
semínka slunečnice, dýně, sezam 1 čaj. lž.
ocet (až po promíchání nasucho) 300 ml
vodaPostup
Všechno suché dobře promíchat, přidat 1,5 hrnku teplé vody s 1 čajovou lžičkou octa, dobře promíchat, párkrát "prokypřit", posbírat stěrkou, jemně obsypat hladkou moukou i na povrchu, přikrýt utěrkou, dát kynout (asi 2 hodiny).
Do kastrolu (litinového, z varného skla nebo smaltovaný, průměr 20 cm) s poklicí (Pozor - bez plastových úchytek!) vyloženého pečícím papírem těsto vyklopit pomocí stěrky, posypat kmínem, slunečnicí, pokropit vlažnou vodou a dát s poklicí péct do vyhřáté trouby.
Pečení v obyčejné plynové troubě: | Pečení v elektrické troubě: |
|
|
Vyndat z trouby, stáhnout pečicí papír, nechat ve vypnuté otevřené troubě zchládnout.
Souhrn
Množství | |
---|---|
Příprava | 20 minut |
Doba vaření | 1 hodina |
Celkový čas | 1 hodina, 20 minut |