Domácí chleba v kastolu

Verze pro tiskVerze pro tisk

Ingredience

300 ml
voda teplá (do kvásku)
1 čaj. lž.
cukr (do kvásku)
42 g
kvasnice (do kvásku)
400 g
mouka pšeničná hladká (z toho 1 lžíce do kvásku)
200 g
mouka celozrnná
100 g
mouka žitná
80 g
ovesné vločky (100?)
1 čaj. lž.
kmín
2 čaj. lž.
sůl
3 pol. lž.
semínka slunečnice, dýně, sezam
1 čaj. lž.
ocet (až po promíchání nasucho)
300 ml
voda

Postup

Všechno suché dobře promíchat, přidat 1,5 hrnku teplé vody s 1 čajovou lžičkou octa, dobře promíchat, párkrát "prokypřit", posbírat stěrkou, jemně obsypat hladkou moukou i na povrchu, přikrýt utěrkou, dát kynout (asi 2 hodiny). 

Do kastrolu (litinového, z varného skla nebo smaltovaný, průměr 20 cm) s poklicí (Pozor - bez plastových úchytek!) vyloženého pečícím papírem těsto vyklopit pomocí stěrky, posypat kmínem, slunečnicí, pokropit vlažnou vodou a dát s poklicí péct do vyhřáté trouby.

 

Pečení v obyčejné plynové troubě: Pečení v elektrické troubě:
  • 15 min s poklicí asi na třetině mezi "max a sporo"
  • 15 min s poklicí na ""sporo"
  • 10 min bez poklice dále na "sporo"
  • 10 min s hlídáním - kůrka do zlatova
  • 15 min s poklicí při 200 °C
  • 20 min s poklicí  při 180 °C
  • 33 min bez poklice při 180 °C

Vyndat z trouby, stáhnout pečicí papír, nechat ve vypnuté otevřené troubě zchládnout.

 

Souhrn

Množství
bochník
Příprava20 minut
Doba vaření1 hodina
Celkový čas1 hodina, 20 minut