Zapékaný lilek od dědečka
Verze pro tisk
Ingredience
1
lilek ((cca 350 – 380 g)) 1
vejce 1 tr.
hladká mouka 2 pol. lž.
olej hrn.
parmezán ((Balkánský sýr) nastrouhaný ) 1 hrn.
mozarela (nastrouhaná) 1 hrn.
sos na špagety (s parmezánem)Postup
Lilek omyjeme, sloupneme fialovou slupku, nakrájíme na kolečka – ideální tloušťka je 12 mm, ale není nutno jednotlivá kolečka měřit šuplérou… Kolečka oboustranně namočíme v rozšlehaném vejci, obalíme v mouce a opečeme na oleji rovnoměrně po obou stranách.
Opečená kolečka lilku naklademe na papírové ubrousky, aby se vysál přebytečný olej.
Na pekáč pak naskládáme jednu vrstvu opečeného lilku, zasypeme strouhaným parmezánem (nebo strouhaným balkánem), na to rozetřeme sos – Francesco Rinaldi, Heinz nebo jiný…a navrchu vše zasypeme mozzarelou, nastrouhanou nahrubo. Pokud bychom připravovali větší množství lilku, jednotlivé vrstvy se opakují, jen ta mozzarela se dává jen jednou, až nahoru.
Jako příloha jsou nejlepší americké brambory.
Souhrn
Množství | |
---|---|
Příprava | |
Doba vaření | |
Celkový čas |