Zapékaný lilek od dědečka

Verze pro tiskVerze pro tisk

Ingredience

1
lilek ((cca 350 – 380 g))
1
vejce
1 tr.
hladká mouka
2 pol. lž.
olej
  hrn.
parmezán ((Balkánský sýr) nastrouhaný )
1 hrn.
mozarela (nastrouhaná)
1 hrn.
sos na špagety (s parmezánem)

Postup

Lilek omyjeme, sloupneme fialovou slupku, nakrájíme na kolečka – ideální tloušťka je 12 mm, ale není nutno jednotlivá kolečka měřit šuplérou… Kolečka oboustranně namočíme v rozšlehaném vejci, obalíme v mouce a opečeme na oleji rovnoměrně po obou stranách.

Opečená kolečka lilku naklademe na papírové ubrousky, aby se vysál přebytečný olej.

Na pekáč pak naskládáme jednu vrstvu opečeného lilku, zasypeme strouhaným parmezánem (nebo strouhaným balkánem), na to rozetřeme sos – Francesco Rinaldi, Heinz nebo jiný…a navrchu vše zasypeme mozzarelou, nastrouhanou nahrubo. Pokud bychom připravovali větší množství lilku, jednotlivé vrstvy se opakují, jen ta mozzarela se dává jen jednou, až nahoru.

Jako příloha jsou nejlepší americké brambory.

Souhrn

Množství
porce
Příprava
Doba vaření
Celkový čas