Karamel tekutý
Ingredience
Postup
Cukr (min. 150 g) nasypte do hrnce s vyšším okrajem. Dejte na plotnu a pomalu, ale důkladně míchejte při střední teplotě.
Připravte si vařící vodu a bílý talíř. Vařečkou nalijte na talíř tenký pramínek karamelu, zkontrolujte jeho barvu a chuť. Pozor, cukr má v této chvíli teplotu okolo 150°C, na ruce by dokázal udělat ošklivé spáleniny, o jazyce nemluvě! Barva by měla být zlatavě hnědá, chuť o něco hutnější než cukrová. Když tuto fázi moc prodloužíte, karamel ztmavne a zhořkne a vám zbudou jen oči pro pláč. Raději tedy odstavte hrnec z plotny o chvilku dřív.
A teď nastává ten fígl: pokud nechcete mít tvrdý kámen, ale klasický karamel, je čas začít přilévat horkou vodu.
Znovu přichází na řadu talířek: opět na něj nalijte tenoučký pramínek a vyzkoušejte, jestli už má směs tu správnou konzistenci: měla by připomínat vazkou marmeládu.
A blížíme se do finále. Konzistence je akorát, zbývá už jen přidat Heru, nechat ji rozpustit a trpělivě míchat, dokud hmota nevychladne asi na 50 °C (poznáte to podle toho, že prst v ní namočený ohřeje, ale nespálí) a nenabude hustoty omáčky na svíčkovou.
A je hotovo! Máte zásobu karamelu na půl roku. Nalijte směs do sklenice a nechte v lednici dochladit.
http://www.pecenijeradost.cz/trendy/jak-na-tekuty-karamel/#.V8GzFDUj7bQ
Souhrn
Množství | |
---|---|
Příprava | |
Doba vaření | |
Celkový čas |