Frgál

Verze pro tiskVerze pro tisk

Ingredience

42 g
droždí (kvásek)
50 g
cukr (kvásek)
50 g
sojové mléko (kvásek)
120 g
voda (kvásek)
6 pol. lž.
mouka hladká (kvásek)
330 g
mouka polohrubá (osít)
50 g
mouka celozrnná (osít)
3 pol. lž.
ovesné vločky
3 čaj. lž.
len
3 šp.
sůl
165 g
olej
3
vejce

Postup

Z droždí, cukru, sojového mléka, vody a mouky připravíme kvásek a necháme vzejít.

Mezitím smícháme suché přísady, přidáme olej a vejce a dobře promícháme.

Přidáme kvásek, těsto dobře dobře vypracujeme a dáme vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na díly podle počtu frgálů (na 1 frgál stačí 315 g (tenký) - 350 g (tlustý okraj).
Těsto dáme na střed plechu na pečicí papír a roztlačíme jej do kola až k okrajům plechu.
(Pokud se těsto lepí hodně, je třeba jej ještě více nabouchat nebo nechat vykynout.
Pokud se lepí už jen málo, je vhodné těsto na jeden frgál ještě dopracovat v rukách: vyválet váleček, a přeložit, vyválet v jiném směru, přeložit,... dokud neztuhne - pak už je pevné a drží.) 
Necháme ještě chvíli kynout, střed splácneme a frgál potřeme náplní.

Pečeme 18-20 minut při 200°C.

viz také:
https://www.novinky.cz/zena/styl/clanek/frgaly-jak-se-pecou-a-co-o-nich-...

 

Souhrn

Množství
kola
Příprava
Doba vaření
Celkový čas
Doporučený doplněk: 

Náplň maková na frgál

Ingredience

200 g
mák mletý
2 pol. lž.
cukr
2 pol. lž.
sojové mléko
1 tr.
voda (vřící)

Postup

Souhrn

Množství
frgál
Příprava
Doba vaření
Celkový čas

Náplň marmeládová na frgál

Ingredience

300 g
marmeláda
50 g
ovesné vločky (jemné)

Postup

Souhrn

Množství
frgál
Příprava
Doba vaření
Celkový čas

Náplň povidlová na frgál

Ingredience

400 g
povidla
2 čaj. lž.
cukr

Postup

Souhrn

Množství
frgál
Příprava
Doba vaření
Celkový čas

Náplň tvarohová na frgál

Ingredience

500 g
tvaroh
2 pol. lž.
cukr
2 bal.
vanilkový cukr
1
vejce
1 tr.
rozinky (namočené)
 
pudink vanilkový (1/4 pudinku uvařeného z 1 bal. a 300ml mléka)

Postup

Souhrn

Množství
frgál
Příprava
Doba vaření
Celkový čas