Domácí chleba ve formách 30 cm

Verze pro tiskVerze pro tisk

Ingredience

1 bal.
droždí (do kvásku)
2 pol. lž.
mouka hladká (do kvásku)
1 čaj. lž.
cukr (do kvásku)
250 ml
voda (do kvásku)
300 g
mouka celozrnná
300 g
mouka hladká
300 g
mouka žitná
250 g
ovesné vločky
3 pol. lž.
semínka (len, slunečnice, dýně,...)
2 čaj. lž.
sůl
1 čaj. lž.
cukr
1 čaj. lž.
kmín (drcený)
3 pol. lž.
olej
850 ml
voda

Postup

Připravíme kvásek z droždí, hladké mouky, cukru a vody a necháme vykynout na teplém místě.

Mezitím smícháme suchou směs z mouky, vloček, semínek, cukru, soli, kmínu, pak přidáme vykynutý kvásek a tekuté přísady. Důkladně vypracujeme těsto a necháme vykynout na teplém místě.

Po vykynutí rozdělíme do 2 forem vymazaných olejem a necháme vykynout. Až jsou formy plné, propícháme vidličkou a necháme ještě chvíli kynout, mezitím rozehřejeme troubu.

Pečeme 10 minut při 200°C, pak 75 minut při 180°C.

Po upečení vyndáme z trouby, necháme odpočinout asi 10 minut a vyklopíme z formy.

Dáme do trouby otočené "vzhůru nohama" na rošt a pečeme 20 minut při 180°C.

Po vyndání z trouby potřeme horní kůrku vodou a necháme vychladit na roštu.

 

Souhrn

Množství
bochníky
Příprava45 minut
Doba vaření1 hodina, 45 minut
Celkový čas2 hodiny, 30 minut